Sağlık

DSÖ: Her 6 yetişkinden 1’i kısırlık sorunuyla karşı karşıya

Çin'de bir yaşındaki bebeğin beyninden hiç doğmamış ikizi çıkarıldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel olarak her 6 yetişkinden 1’inin kısırlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirtti. DSÖ tarafından yayımlanan rapora göre, dünya genelinde çok sayıda kişi yaşamı boyunca kısırlık problemi yaşıyor. Yetişkin nüfusunun yüzde 17,5’lik kısmı kısırlık sorunu yaşarken, bu durum, uygun maliyetli ve yüksek kaliteli doğurganlık bakımına erişimin artırılmasına …

Devamını Oku »

Şap büyükbaş hayvanlar arasında temasla bulaşıyor

Şap büyükbaş hayvanlar arasında temasla bulaşıyor

Büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı, viral bir enfeksiyon. Hayvanlar arasında temasla bulaşan şap hastalığı nadiren de olsa insanlara geçebiliyor. Irak’ta ortaya çıkan besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka Türkiye’de tespit edildi. Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı hemen harekete geçti. Hastalık görülen 8 işletmede karantina dahil …

Devamını Oku »

DSÖ’den Yemen’de artan kızamık ve çocuk felci vakalarına karşı uyarı

DSÖ'den Yemen'de artan kızamık ve çocuk felci vakalarına karşı uyarı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen’de kızamık ve çocuk felci vakalarının yayıldığı uyarısında bulundu. DSÖ’nün Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Yemen’de kızamık ve çocuk felci vakaları yayıldı.” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, kızamığa yakalanan çocukların yüzde 80’inden fazlasının aşısız olduğu belirtilerek, Yemen’de aşının zaruri bir ihtiyaç olduğu vurgulandı. Yemen hükümeti, bir süre önce BM …

Devamını Oku »

Deprem bölgesindeki üst solunum yolu hastalıklarına sıkı takip

Deprem bölgesindeki üst solunum yolu hastalıklarına sıkı takip

Deprem bölgesinde, üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere salgın riskine karşı veriler Sağlık Bakanlığınca toplanarak inceleniyor ve hastalıklarda artış olup olmadığı takip ediliyor. Deprem bölgelerinden salgın hastalık riskine karşı iletilen vaka bildirimleri ve analizleri içeren erken uyarı sistemi “İZCİ” üzerinden anlık yapılan takiplerle, bulaşıcı hastalık tehdidi açısından ön plana …

Devamını Oku »

Diyabetik ayak ihmale gelmiyor

Diyabetik ayak ihmale gelmiyor

Diyabeti olanların, ayaklarında oluşan yaralara karşı dikkatli olması gerekiyor. Zamanında hekime başvurmak uzuv kaybına kadar giden problemlerin çözülmesini sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 yılı verilerine göre dünyada 537 milyon diyabet hastası bulunduğu biliniyor. Bu rakamın 2045 yılında ise 780 milyona yükseleceği öngörülüyor. Ciddi bir sağlık sorunu olan diyabet, vücudun pek …

Devamını Oku »

Kızılay’dan ‘kan bağışı’ çağrısı

İlik bağışı hayat kurtarıyor

Kızılay’dan ramazan ayının başlamasıyla kan stoklarında ciddi oranda düşüş yaşandığı belirtilerek, gönüllülere kan bağışı çağrısında bulunuldu. Kızılay’dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından vatandaşların kan bağışı çağrılarına yoğun ilgi gösterdiği bildirildi. Depremin ardından Kızılay’ın ulusal kan bağışı çağrısı sonrası stokların istenilen seviyelere geldiği fakat ramazanda kan …

Devamını Oku »

Araştırma: Yol gürültüsü tansiyonu yükseltiyor

Araştırma: Yol gürültüsü tansiyonu yükseltiyor

Araştırmacılar, araç kaynaklı seslerin yollara yakın yerlerde yaşayanların tansiyonunu yükseltebileceğini tespit etti. Leicester Üniversitesi araştırmacıları, gürültülü kara yolu trafiği ile artan hipertansiyon riski arasında bir bağlantı buldu. Önceki çalışmalar, gürültünün veya hava kirliliğinin kan basıncını nasıl etkilediğinin net olmadığını öne sürüyordu. Ancak akademisyenler, yeni araştırmanın gelecekteki çevre politikasını etkileyebilecek bir …

Devamını Oku »

Türkiye sağlık turizminde hedef büyüttü

Türkiye'nin sağlık turizmi geliri 6 milyar liraya yaklaştı

Türkiye Sağlık Turizmi Dernekleri Federasyonu (TURSAF) Başkanı Tevfik Yazan, sağlık turizminde 2023’te gelir ve hasta sayısında yüzde 25-30’luk artış beklediklerini söyledi. Yazan, sağlık turizminin ülke ve Akdeniz Bölgesi turizminin 12 aya yayılmasında çok önemli bir alternatif olduğunu, dünyadaki olumsuzluklara rağmen Türkiye’de sağlık amaçlı ağırlanan misafir sayısında artış görüldüğünü söyledi. Sağlık …

Devamını Oku »

Yükümlülüklerinin bitimine 6 ay kalan hekimler sözleşmeli pozisyona geçebilecek

Tabip, uzman tabip ve uzman diş tabiplerinin atama kurası için talep süreci başladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yükümlülük sürelerinin bitimine 6 ay kalan hekimlerin sözleşmeli pozisyona geçebileceğini duyurdu. Koca, sosyal medya hesabından devlet hizmeti yükümlülüğü bulunan hekimlere ilişkin açıklamada bulundu. “Yükümlülük sürelerinin bitimine 6 ay kalan hekimler, sözleşmeli pozisyona geçebilecek.” ifadesini kullanan Koca, 23 Ocak’ta yürürlüğe konulan genelgeyle devlet hizmeti yükümlüsü olarak görev …

Devamını Oku »

En fazla çay tüketen ülke Türkiye

En fazla çay tüketen ülke Türkiye

Sabah, öğle, akşam günün her vakti tüketilen çay, Türklerin vazgeçilmez içeceği… Dozunda tüketildiğinde sağlığa katkıları olan çayın fazla tüketimi ise bazı sorunlara neden olabiliyor. Uzmanların tavsiyesi ise günde en fazla 5-6 bardak çay içilmesi yönünde. Güzel sohbetlerin tamamlayıcısı, misafirliklerin vazgeçilmezi denilince Türkiye’de akla ilk çay geliyor. Sabah kahvaltısında ya da …

Devamını Oku »

Sigara dumanı geçse de kanser yapıcı özelliğini koruyor

Sigara dumanı geçse de kanser yapıcı özelliğini koruyor

Ev, kafe ya da restoran gibi kapalı ortamlarda içilen her bir sigaranın dumanı çevreye kanserojen etki yayıyor. İkinci el tütün dumanı da denilen pasif içiciliğin yanı sıra sigaranın yarattığı bir risk de ‘üçüncü el tütün dumanı’… Dumandan eşyaya ve havaya sinen kimyasal maddeler en çok çocuklar için tehlike yaratıyor. Sigara, …

Devamını Oku »

Araştırma: Kahve tüketenler daha fazla adım atıyor ancak daha az uyuyor

Araştırma: Kahve tüketenler daha fazla adım atıyor ancak daha az uyuyor

Günde en az bir fincan kahve içmek daha fazla hareket etmeyi beraberinde getirirken daha az uyumaya neden olabilir. CNN’de yer alan habere göre, ABD’de yapılan son araştırmanın bulguları kahve tüketiminin hem olumlu hem olumsuz yönlerine ışık tutuyor. Kahvenin anlık sağlık etkileri hakkında daha iyi bir fikir edinmek amacıyla araştırmacılar, California …

Devamını Oku »

Araştırma: Botox duyguları yorumlama şeklini değiştiriyor

İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına yeni düzenleme: Güzellik salonları tıbbi işlem yapamayacak

Scientific Reports’ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, beyin taramaları, alın bölgesine enjekte edilen Botox’un insanların beyin kimyasını değiştirdiğini ve diğer insanların duygularını nasıl yorumladıklarını etkilediğini gösterdi. Botox, yüzdeki ince çizgileri ve kırışıklıkları geçici olarak azaltan veya ortadan kaldıran bir enjekte edilebilir sıvı. Kaş çatma çizgileri, alın kırışıklıkları ve göz çevresindeki …

Devamını Oku »

Solunum yolu enfeksiyonlarında mevsimsel artış yaşanıyor

Grip vakaları öncesi aşıların zamanında yapılması öneriliyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, son dönemde solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin bir artış yaşandığını ifade ederek, bunun kıştan bahar aylarına geçişte beklenen bir durum olduğunu söyledi. Balık, havanın bir anda ısınıp soğuduğu bahar aylarında üst solunum yolu rahatsızlıklarına neden olan viral …

Devamını Oku »

Tuzla’da mide botoksu sonrası ölüm

Tuzla'da mide botoksu sonrası ölüm

Mide botoksu ameliyatı yaptırdıktan sonra fenalaşan 31 hastadan biri dün hayatını kaybetti. Tuzla’daki hastanede inceleme yapılırken 2 doktor gözaltına alındı. Tuzla’da özel bir hastanede mide botoksu yaptıran bazı hastaların çift görme, tansiyon yükselmesi ve mide bulantısı gibi semptomlar yaşaması üzerine inceleme başlatıldı. Yapılan çalışmalarda mide botoksu yaptıran hastaların yoğunlukla İstanbul …

Devamını Oku »

Çocuklarda işitme kaybının sebebi ne?

Çocuklarda işitme kaybının sebebi ne?

Yenidoğan döneminde veya sonradan ortaya çıkan işitme kayıpları ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunu. Çünkü çocuklarda basit bir nedenden kaynaklanan geçici işitme kaybı eğer tedavi edilmezse uzun vadede kalıcı olabiliyor. Doğuştan olabildiği gibi sonra da gelişebiliyor… Çocuklarda işitme kaybı endişe yaratan bir durum olsa da sorun tespit edildiği takdirde kabus …

Devamını Oku »